Osuin oikeaan edellisten vaalien alla

Tässä arvioni tulevista haasteista vuoden 2011 vaalien alla. Valitettavasti vaaleissa valittu uusi eduskunta ja Kataisen- Stubbin hallitukset  tekivät toisenlaisen arvion ja niinpä Suomi on vajonnut erittäin vaikeaan talousahdinkoon. 4 vuoden viivästys tosiasioiden tunnustamisessa ja välttämättömien uudistusten tekemisessä tulee Suomelle kalliiksi.

 

Mahdollisuuksien Maakunta n:o 6, maaliskuu 2011, pääkirjoitus

 

Tulevalta eduskunnalta ja hallitukselta vaaditaan kykyä tehdä vaikeita päätöksiä

 Suomen talous on poikkeuksellisen riippuvainen viennistä.

 Yhdysvallat, Eurooppa, koko maailma syöksyi syvään lamaan vuonna 2008. Vaikka oma taloutemme ja mm. pankkijärjestelmämme oli hyvässä kunnossa, emme välttyneet talouden romahdukselta, päinvastoin, taloutemme sukelsi syvemmälle kuin useimmissa muissa maissa. Miksi? Siksi, että Suomen talous on poikkeuksellisen riippuvainen viennistä. 40 % taloudestamme ja työllisyydestämme perustuu vientiin ja kun tuotteidemme kysyntä romahti, romahti talous. 1990-luvun lamaakin syvempi pudotus Suomen taloudessa ei kuitenkaan aiheuttanut vastaavaa työllisyyden romahtamista. Kiitos siitä kuuluu hallituksen ja eduskunnan viisaalle elvytyspolitiikalle. Kun valtiontaloutta oli hoidettu viisaasti, oli mahdollisuus ottaa velkaa ja sen avulla ylläpitää työllisyyttä kotimaisen kysynnän avulla.

Velkaantumiskehitys on pysäytettävä, emme saa jättää perinnöksi lapsillemme valtavaa velkataakkaa.

Kun taloutemme jälleen on saatu kasvu-uralle, on edessä 10 miljardiin, eli 20 %:iin, revenneen valtion budjettialijäämän umpeen kurominen. Velkaantumiskehitys on pysäytettävä, emme kerta kaikkiaan saa jättää perinnöksi lapsillemme valtavaa velkataakkaa. Miten se tapahtuu? Tärkeintä on huolehtia siitä, että talous pysyy vahvasti kasvu-uralla. Tällöin työllisyys kohenee ja verotulot kasvavat. On laskettu, että työttömyyden aleneminen yhdellä prosenttiyksiköllä vähentää vajetta yhdellä miljardilla. Kaksi muuta keinoa ovat verojen kiristäminen ja menojen karsiminen. Vaikeaksi yhtälön tekee se, että veroja ei pidä kiristää tai menoja supistaa niin, että taloutemme hiipuu. Joutuisimme silloin ojasta allikkoon. Ja molemmissa toimenpiteissä, verojen kiristämisessä ja menojen karsimisessa, on välttämätöntä huolehtia siitä, että ne tehdään sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Tämän yhtälön ratkaiseminen tulee olemaan vaikeaa.

Ne vasta vaarallisia ovat, jotka ravistavat hihasta helppoja ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin”

 Velkaantumisen kurominen umpeen on kuitenkin välttämätöntä. Velkainen valtio ei ole hyvinvointivaltio. Syvälle velkaantunut valtio ei päätä omista asioistaan, niin kuin Kreikan kohdalla on nähty. Mutta vaikeilla ongelmilla ei ole helppoja ratkaisuja, niin kuin tässä populismin kyllästämässä ajassa niin usein kuulee väitettävän. ”Ne vasta vaarallisia ovat, jotka ravistavat hihasta helppoja ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin”totesi taannoin Presidentti Koivisto.  Tuohon ajatukseen on helppo yhtyä. Nyt tarvitaankin rohkeutta ja rehellisyyttä, vakaata harkintaa, kokemusta ja taitoa, jotta edessä olevista ongelmista selvitään.