ELÄMÄNVAIHEENI

ELÄMÄNVAIHEENI

Synnyin tammikuun 11. päivänä 1950, joten en varsinaisesti kuulu ns. suuriin ikäluokkiin. Synnyin ja kasvoin maatilalla Kokemäen Korkeaojan kylässä, missä edelleenkin asun. Nyt jo edesmenneet vanhempani olivat agrologi Toivo Korkeaoja ja puutarhaopettaja, emäntä Vuokko Korkeaoja.

Kirjoitin hyvin arvosanoin ylioppilaaksi Kokemäen Yhteiskoulusta v. 1969, valmistuin  agronomiksi 1976 Helsingin Yliopistosta ja vietin vajaan vuoden Kanadassa harjoittelijana. Työskentelin Maataloustuottajain Satakunnan Liiton (MTK-Satakunta) palveluksessa 1976- 1991. Vuoden 1991 vaaleissa minut valittiin Eduskuntaan. Vaalikaudella 2003-2007 toimin maa- ja metsätalousministerinä. Vaalikauden 2007-2011 toimin Puolustusvaliokunnan puheenjohtajana. Vuoden 2011 vaaleissa jäin ensimmäiselle varasijalle. Sen jälkeen olen toiminut useiden organisaatioiden hallituksen puheenjohtajana ja tietenkin maanviljelijänä.

Vuonna 1972 menin naimisiin kokemäkeläisen Marja-Liisa Salon kanssa. Marja-Liisa on terveystieteiden maisteri ja hän toimi sosiaali- ja terveysalan opettajana Sataedun Harjavallan yksikössä ja jäi eläkkeelle v. 2012. Meillä on kolme poikaa, Lauri, Juho ja Aapo. Tänä päivänä perheyhteisöömme kuuluu pojat, heidän puolisonsa ja lapsensa. Kullakin pojalla on 2 lasta, eli meillä on kuusi lastenlasta 8 ja 3 ikävuoden välillä.

Vuonna 2011 Aapon perhe muutti Korkeaojalle, muodostimme Maatalousyhtymän ja tilan tuotantosuunta muutettiin luomuviljelyyn. Äitini kuoltua muutimme asumaan muutaman sadan metrin etäisyydellä sijaitsevaan mummolaan.

Olen ollut järjestötyössä mukana koko aikuisikäni. Koulussa olin teinikunnan puheenjohtaja, opiskeluaikana olin ylioppilaskunnan hallituksessa ja mm. Keskustan Opiskelijaliiton varapuheenjohtajana yhtaikaa Mauri Pekkarisen kanssa. Armeija-aikana olin sekä aliupseerikoulussa että RUK:ssa oppilaskunnan puheenjohtaja. RUK:n oppilaskunnan rahastonhoitajana, kuinkas muuten, oli Nalle Wahlroos. Tupakaverina RUK:ssa oli mm. Kari Jordan. Tärkeiden yhteistyöverkostojen muodostuminen alkoi jo tuolloin.

Perusterveyteni on hyvä, mutta  olen parikymmentä vuotta sairastanut lihasrappeumasairautta nimeltaan LGMD 2L. Se on perinnöllinen, geenivirheestä johtuva tauti. Kävelyni on kankeahkoa ja minun pitää liikkua varovasti. Siksi käytän pahoissa paikoissa kävelykeppiä ja lenkkeillessäni  kävelysauvoja.  Kipuja ei ole, joten työkykyyn  “sisätöissä”  sairaus ei vaikuta. Triathlonissa en pysty haastamaan Alexander Stubbia, politiikassa sen aion tehdä. Liikuntarajoitteeni myötä olen oppinut entistä paremmin ymmärtämään kanssaihmisiä, joilla on ongelmia liikkumisessa. Minusta onkin tullut esteettömän liikkumisen apostoli.

Musiikki on rakkain harrastukseni. Olen kaikenlaisen rytmimusiikin ystävä. Jazzin ohella on klassinen musiikki tullut yhä läheisemmäksi minulle viime vuosien aikana.